• Pagina header 1

Rouwverwerking

Verlies; hoe nu verder?

Verlies van iets of iemand kan zeer ingrijpend zijn en een rouwproces tot gevolg hebben. Een rouwproces  kan ontstaan na het overlijden van iemand, maar ook na bijvoorbeeld het verliezen van je baan, jouw huisdier, bij ongewilde kinderloosheid, een echtscheiding of onherstelbaar fysieke schade (bijv. ontstaan van een handicap). Een dergelijk verlies kan ingrijpende gevolgen hebben voor het beeld dat je van jezelf of van de wereld hebt, jouw verwachtingen, gemaakte (toekomst)plannen etc.

Ieder doorloopt een rouwproces op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd; het is een individueel proces. Hierbij zijn een aantal fasen te onderscheiden, die niet in een specifieke volgorde worden doorlopen maar wel herkenbaar zijn:

- shock en ontkenning
- gemis en opstandigheid / verzet / onderhandelen
- wanhoop / verdriet en desoriëntatie
- aanvaarding en herstel
                                                (Bowlby / Kübler-Ross)

Je kunt ook lichamelijke reacties hebben zoals spierspanning, verandering in je eetpatroon, verlies van concentratie, vermoeidheid, slapeloosheid etc.
Als je met een rouwproces te maken hebt kan het erg prettig zijn om hier met iemand over te praten, om e.e.a. voor jezelf in evenwicht te brengen. Ik wil deze gesprekspartner graag voor je zijn.

Jouw totale rouwproces kan een behoorlijke tijd in beslag nemen, soms zelfs meerdere jaren, waarbij je ook een terugval kunt ervaren doordat je sommige fasen zoals hierboven genoemd vaker “doorleefd”. We noemen dit regressie. Af en toe een gesprek, in een frequentie die bij jou en jouw behoefte past, kan dan erg waardevol zijn.

Ook als de gebeurtenis al enige tijd geleden heeft plaatsgevonden, en je dacht dat je het verwerkt had, kan het verdriet (de rouw) alsnog of nogmaals naar voren komen.
Ik help jou graag om hier (opnieuw) je evenwicht en balans in terug te vinden.

Volg ons op: